På helgens släktforskarkonferens FFT Live kommer jag att hålla i en föreläsning i ämnet "Arkivering av sociala medier för framtidens släktforskning".
Sociala medier är nutidens sätt att informera och meddela vår omgivning om händelser i våra liv. Hur kan vi säkra att vi sparar dessa inlägg och händelser så att kommande generationer kan ta del av dem? Mycket av det som delas på sociala medier är inte nödvändigtvis något vi vill spara. Om man lägger ut en bild på vad man åt till frukost så kan det kännas som något löjligt att spara för framtiden. Men många små inlägg och händelser skapar en berättelse och historia för en person. Tänk att hitta ett instagramkonto från sin mormors mormor med hundratals bilder och små noteringar från hennes liv, vilken skatt det skulle vara. Idag använder vi även sociala medier till att annonsera händelser i livet som vi skulle annonsera i tidningar för 50 år sedan. Det kan vara när ett barn föds, någon förlovar sig, gifter sig och delar sina bröllopsfoton. Vi använde sociala medier för att skicka gratulationer på födelsedagar, examen eller informera om dödsfall i familjen och då även ta emot kondoleanser.
Även om mycket som händer på sociala medier kan upplevas som nonsens så är det ändå svårt att avgöra här och nu vilka händelser man skulle uppskatta i framtiden.
Varför ska vi spara sociala medier?
När min dotter föddes 2010 så fick hon en massa kort och gåvor. Dessa har vi sparat och kommer ge till henne när hon är lite större. När min son föddes två år senare 2012, så fick han/vi inte många kort. Jag tror vi kanske fick 5 kort sammantaget. Det är delvis en större händelse när det första barnet föds, och det är ju inte så att vänner och familj inte bryr sig när barn nummer två föds. Den stora skillnaden var hur aktiva alla var på sociala medier, även den äldre generationen vid den här tiden. När han föddes lade jag ut en bild från BB på Instagram, och det var så vi annonserade till vänner och släkt att vi fått en son. Vissa kommentarer var från folk jag inte hade träffat på många år, andra kommentarer var från familj och nära vänner som betyder mycket för mig och oss. Så istället för kort fanns det massa kommentarer och hälsningar på sociala medier till min son. Risken är stor att han aldrig kommer se dessa om jag inte aktivt gör något för att sparade dem. Varför det?
- Jag kan inte lita på att Facebook och Instagram kommer spara mina inlägg och kommentarer för alltid.
- Facebook har rätt att när som helst radera mitt konto
- Facebook kan gå i konkurs.
- Facebook kan bli hackat
Men säg att Facebook finns kvar när han är 25 år och han vill se dessa kommentarer och hälsningar som han fick när han föddes. Då måste han gå tillbaka 25 år i FaceBooks flöde. Han kan kanske göra det, men kommer han göra det? Kommer han hitta dem?
Hur kan du spara inlägg från sociala medier?

Jag gör något av dessa tre steg, eller alla tre steg om det är något viktigt.
1. Använd den inbyggda funktionaliteten för att spara inlägg. På detta vis tappar du inte bort inlägg som andra skapat. Du kan också komma tillbaka och spara dem som PDF senare. När du klickar på datumet på ett inlägg på Facebook kommer du till det inläggets egna URL, detta kan du spara som bokmärke.
2. Jag brukar ta skärmbilder på inläggen och dess kommentarer. Skärmbilderna klistrar jag in i ett dokument som jag sparar som PDF. När jag tar en skärmbild av inlägget sparas det så som det var tänkt att läsaren skulle konsumera det. PDF-filen sparar jag både på en lokal hårddisk men också i molnet, tex Googel Drive.
3. Som den släktforskare jag är gillar jag att ha en papperskopia på PDF-filen, så jag skriver ut filerna och sparar dem i en pärm.

Jag använde Canva när jag skapar mina PDF-filer. Om du vill skapa en egen PDF i Canva har jag gjort en guide som du kan Ladda ner här
Föreläsningen tar också upp vad som händer med en användares konto på sociala medier när denna går bort. Jag kommer också gå igenom vilka inställningar man själv kan göra för detta. Men det får jag ta upp i ett eget blogginlägg framöver.